Vad är en faktura?

En faktura är en fordran från en part till en annan. Ofta rör det sig om ett företag har levererat en produkt eller tjänst till en privatperson. På en faktura krävs det att det finns vissa uppgifter. Om du önskar mer utförlig information om vilka uppgifter som behöver finnas på en faktura finns en länk till Skatteverkets hemsida längst ned på sidan. Följande listar vi de viktigaste uppgifterna som behöver finnas för att man som privatperson ska kunna kunna betala en faktura.

En första sak som man bör vara vaken på är att se till att det inte är en bluffaktura. Kolla på företagsnamnet så du är säker på att betalningen gäller något du faktiskt har beställt. Tänk på att vissa företag har sin fakturahantering via ett annat företag eller säljer sina fakturor (även kallat factoring). Då är det ofta en logga från företaget som skickat fakturan, inte från företaget som du beställt varan/tjänsten av. Originalföretagets uppgifter ska dock finnas med på fakturan. Är du osäker, kolla upp det.

Viktiga fakturauppgifter

Belopp

Man behöver veta hur mycket man ska betala. Det är därför viktigt att summan framgår, men även delbeloppen bör vara specificerade. Hur mycket om är skatt och vad respektive produkt eller tjänst har kostat.

Betaluppgifter

Det vill säga någon form av mottagare konto, ofta brukar det vara bankgiro eller plus giro.  Om det medföljer en betalnings är vi brukar denna uppgift stå i ett särskilt fält på avin. Betalreferens, det vill säga Vad du ska märka betalningen med för att mottagaren ska veta att den kommer från dig, det brukar ofta vara ett så kallat OCR nummer men det kan också stå bara betala referens eller att man ska märka betalningen med något som hänvisar till det man har köpt. 

Förfallodatum

Det är inom vilken tid betalningen ska vara hos mottagaren. Ofta brukar det stå förfallodatum på fakturan men det händer att det skrivs ut på något annat sätt, exempelvis om du som köpare och säljare han har kommit överens om någonting särskilt. Det händer också att det står en viss betalningsfrist, exempelvis ”10 dagar” eller ”30 dagar”. Dom endast oftast att betalningen ska vara på mottagarens konto inom X antal dagar efter att fakturan har ställt ut, eller skickats, detta datum brukar stå stå på fakturan. Då får man själv räkna ut när betalningen ska vara inne. Det är viktigt att hålla koll på när fakturan ska vara betald. Om betalningen är sen kan det läggas på en påminnelseavgift.

Specifikation

Det ska också framgå på fakturan vad det är man har köpt och hur många. Detta kan vara särskilt viktigt om man är företagare och ska använda fakturan i bokföringen, men öven för privatpersoner kan det vara bra. Om inte för någonting annat så Är det bra att kunna se efterhand vad fakturan avser. Det underlättar också att se det faktiska priset på produkterna eller tjänsterna som man har köpt. På så sätt kan det vara lättare att se vad man betalar för.

Det är viktigt att ha bra koll på sina betalningar. Som nämnts ovan så om du är osäker gällande en faktura, kolla upp det. Om du är säker på att det är bluffaktura så kan du bara strunta i den. Är du däremot inte säker bör du undersöka vad fakturan avser så att du inte struntar i en faktura över något du har beställt. Annars är risken att du kommer få påminnelseavgift. Det kan vara väl spenderad tid så att du inte betalar för något du inte har fått och heller inte missar någon betalning i onödan.

Klicka här för att komma till Skatteverkets sida om fakturauppgifter